Beste bier van NL

Beste bier van NL

Stadsbrouwerij Eindhoven: beste bier van Nederland is teamprestatie

Stadsbrouwerij Eindhoven / 100 Watt

Op één van de laatste zomerse dagen van 2020 loopt de redactie van Holland Craft Beer ‘op de bonnefooi’ richting Stadsbrouwerij Eindhoven, ofwel 100 Watt. Helemaal spontaan is het bezoek aan ‘de lichtstad’ natuurlijk niet. Op biergebied heeft ze bijzonder veel te bieden, met brouwerijen als Van Moll, Oldskool en Lux, maar ook met biercafés als Drinkers Pub en de Bierprofessor. Genoeg goede excuses voor een bezoek dus. Maar de specifkeke reden om het domein van brouwer Rob Bours op te zoeken, is het winnen van medailles bij de afgelopen Dutch Beer Challenge.

Weggedoken achter het scherm van zijn laptop zouden we hem bijna voorbijlopen. “Druk met van alles. Gelukkig heb ik vier toppers in de brouwerij lopen, zodat ik tussendoor de administratie kan bijwerken,” vertelt Bours. Het is een positieve drukte, benadrukt de brouwer: “Bepaalde bieren kunnen we niet hard genoeg brouwen, zoals onze Orchestra of Angels – New England IPA.”

Dat ze de gang er hier goed in hebben komt mede door de titel ‘Beste bier van Nederland’. Deze titel wonnen ze voor het bier 150 Watt – Quadrupel. Bours verklaart: “We maken hier gewoon mooi en kwalitatief bier en dat wordt gewaardeerd. Maar een bepaald bier als allerbeste bestempelen, dat is de grootste kul.” Een uitspraak die prikkelt en vraagt om een nadere verklaring – maar eerst even terug naar hoe 100 Watt is begonnen.

Stadsbrouwerij Eindhoven / 100 Watt

Enorme variatie aan bieren

De Stadsbrouwerij Eindhoven en daarmee 100 Watt als proeflokaal en brouwerij werd ‘ongeveer’ in 2015 geopend. “We hebben besloten dat we vijf jaar bestaan, omdat we ergens een punt moesten kiezen als officieel begin. Want toen we begonnen met brouwen was de horeca eigenlijk nog niet klaar en hadden wij nog geen bottellijn. We hadden alleen een provisorisch terrasje staan, maar dat had zijn charme,” blikt de brouwer terug op de begintijd.

De brouwerij komt voort uit een samenwerking van David Hendrich, die Eikenrode bier brouwde, en Brasserie Bours, de naam die Rob Bours destijds voerde. Twee totaal verschillende brouwers die samen zorgden voor een mooie variatie aan bieren; Bours zorgde voor nieuwe smaken, Hendrich voor de traditionele stijlen. “Dat heeft kort geduurd, want we gingen al snel samen in 100 Watt. Die basis heeft wel gezorgd dat we nog steeds veel verschillende bieren hebben,” vertelt Bours. De Eindhovense brouwerij brengt die twee kanten van het verhaal nog steeds uit in twee verschillende series: de 100 Watt series en de Eindhoven Originals.

Echt een teamprestatie

Op het voormalige Schellens-terrein, een textielfabriek van weleer, runt Bours de brouwerij zeker niet alleen. “We hebben een mooie groep. Samen ontwikkelen we nieuwe bieren, bedenken we de namen en nieuwe concepten, noem het maar op. Het is echt een teamprestatie die we hier neerzetten.”

Daarmee is het winnen van zoveel mooie medailles bij de Dutch Beer Challenge ook een teamprestatie, vindt de brouwer. Zilver voor NEIPA Orchestra of Angels, goud voor Black IPA Zwarte Bliksem en beste bier van Nederland voor Quadrupel 150 Watt. Bours is trots op die prestatie, maar liet eerder al ontvallen niet zo fan te zijn van competities: “Ik kom uit de bandjes en muziekwereld, waar ook dit soort verkiezingen plaatsvinden. Daar heb ik een soort antipathie ontwikkeld tegen iets bestempelen als de beste.”

Hij vervolgt: “Er zijn zoveel mooie bieren, hoe kan één specifiek bier echt het beste zijn? In mijn ogen bestaat dat gewoon niet, zelfs niet nu ik degene ben die de prijs gewonnen heeft,” lacht Bours. Het gaat de brouwer vooral om de andere mooie inzendingen die het net zo goed verdienen. “Ik kan zo tien bieren opnoemen die net zo goed zijn als 150 Watt. Goed, beter en het allerbest… Zo werkt dat echt niet met bier.”

Stadsbrouwerij Eindhoven / 100 Watt

Waardering voor kwalitatief goede bieren

Tijdens een rondgang door de brouwerij vertelt Bours verder over zijn verhouding met een wedstrijd als de Dutch Beer Challenge. Het kan wellicht bestempeld worden als haat-liefde. “Persoonlijk wilde ik niet eens bieren insturen dit jaar. We hebben al eerder met succes meegedaan en daarom vinden onze vertegenwoordigers het dan toch een goed idee.”

Het bleek bepaald geen slecht idee. Van de tien inzendingen vielen zogezegd drie bieren in de prijzen en dat heeft de brouwerij geen windeieren gelegd. Bours: “Natuurlijk maakt het mij wel trots. Het is waardering voor de kwalitatief goede bieren die we maken. Zoiets geeft alles en iedereen hier een boost – en niet alleen het zelfvertrouwen.” De brouwer doelt op de stevige impuls dat ‘het beste bier van Nederland’ label gegeven heeft aan de verkoopcijfers.

Tijdens eerdere jaargangen van de Dutch Beer Challenge zorgden medailles ook al voor een boost. Terwijl we een NEIPA (Orchestra of Angels) op fles proeven klinkt het trots: “Dit bier is eigenlijk al twee jaar niet aan te slepen, mede door de goede PR die van de Dutch Beer Challenge komt. Het is ook gewoon een retegoed bier waar gasten speciaal voor naar het proeflokaal komen.”

Het is bijna niet bij te brouwen

Om aan de vraag te voldoen heeft Bours zijn collega’s bij Stadsbrouwerij 013 in Tilburg, het kleine broertje van Stadsbrouwerij Eindhoven, ingeschakeld. “Zij nemen een deel van het brouwen van onze vaste lijn voor hun rekening, anders redden we het gewoon niet. We gaan met onze bieren steeds verder het land in,” vertelt hij vol tevredenheid.

Bours legt uit dat de bieren zich als een olievlek verspreiden over Nederland. Cafés en winkels bestellen eerst één 100 Watt-bier, vaak een van de medaillewinnaars, waarna de rest van het assortiment snel volgt. De Eindhovenaar is er hartstikke blij mee: “Er zijn zeker meer deuren opengegaan, en dat is een mooie opsteker in deze gekke tijd.”

Stadsbrouwerij Eindhoven / 100 Watt

Titel van beste bier geeft geen druk

Het ‘beste bier van Nederland’, 150 Watt, won goud in de categorie ‘Zwaar Donker’. Het prijswinnende bier is een Quadrupel van 10% die daarmee voldeed aan de criteria voor de desbetreffende klasse. “Puur toeval,” zegt Bours, die vertelt zichzelf niet te veel regels op te leggen wanneer hij een nieuw bier brouwt. “Ik doe niet aan stijlbrouwen. Daardoor vallen onze bieren wel eens tussen bepaalde categorieën in. Het IBU is te hoog of het alcoholpercentage te laag, maar ik kijk daar niet naar. Het moet voor mij een kwalitatief goed bier zijn.” Bieren die niet voldoen aan de criteria van een Dutch Beer Challenge categorie stuurt Bours dan ook maar niet meer in. Het feit dat hij evengoed nog tien inzendingen had dit jaar, geeft aan hoeveel verschillende brouwsels 100 Watt produceert.

Tijd om het prijswinnende bier te proeven. De brouwer spreekt er liefdevol over: “De 150 Watt is vol, robuust en complex. Net iets meer dan de traditionele Belgische bieren, met karamel- en roostmouten. Tevens een mooie bitterheid van Amerikaanse hops. Ik ben liefhebber van Rochefort en Chimay. 150 Watt wordt vergist met de Chimay variant.”

Een dorstmakend betoog dat vraagt om een toost. Met de eerste slok borrelt de laatste vraag op. Brengt de titel ‘beste bier van Nederland’ druk met zich mee voor de wedstrijd van volgend jaar? Bours antwoordt nuchter: “Neuh, echt niet. Ik ben trots op de prijs, maar hecht niet teveel waarde aan dat label. Misschien moet ik maar niets insturen, laat andere brouwerijen nu maar winnen.”

Stadsbrouwerij Eindhoven / 100 Watt

 

Bron: https://hollandcraftbeer.nl/blog/beste-bier-van-nederland-is-teamprestatie.html