Iris vertelt; “Alles moet een feestje zijn”

Iris vertelt; “Alles moet een feestje zijn”

Iris van Stadsbrouwerij Eindhoven en Gastrobar Luzt: ‘Alles moet een feestje zijn’

07 mei 2021. Rachèl Sloven. Luzt Gastrobar
Iris bij Luzt Foto: Luzt Gastrobar

Niet dat Iris Wischmann (33) niks om handen had toen ze vorige zomer Gastrobar Luzt opende. Samen met compagnons Youri Doreleijers en David Hendrich heeft ze vier horecazaken, waarvan twee in Eindhoven: Stadbrouwerij Eindhoven en Luzt aan De Markt. “Uitbundige gastvrijheid, culinaire ambacht en heel veel enthousiasme is wat onze concepten verbindt. Dat, én speciaalbier is, de basis van ons succes.“

“Mijn man Youri en ik reden eind 2019 terug van vakantie en kregen een telefoontje van David met de boodschap: Queen of South kom te huur, is dat iets? Jaaaa doen! riep ik vanaf de achterbank met mijn zoontje van vier maanden op schoot. Daarna ging het snel.”

 

Stadsbrouwerij Eindhoven Foto: Gaavcontent

 

Interieurontwerper

Iris is naast horecaondernemer ook interieurontwerper en marketeer. Ze nam alle vier de zaken onder handen én verzorgt de grafische en de marketingkant van het verhaal. “Van personeelskleding tot website en van bar tot kapstokhaak: ik kick op details die perfect aansluiten bij de totaalbeleving van een concept.”

 

 

Liefde voor het vak

Tijdens en na haar studie werkte Iris in de horeca. “Daar is mijn liefde voor het vak begonnen”, legt ze uit. “Ik werkte voor grote cateraars, luxe restaurants en clubs. Ik had het geluk dat ik altijd creatief mee mocht denken en zo het vak kon leren. Toen ik daarna ontwerper werd bleef de horeca aan me trekken. Ik miste de mensen en de reuring. Mijn grootste droom was toch een eigen zaak. Dat moment kwam later.”

 

Luzt Gastrobar Foto: Gaavcontent

 

Een begrip in Eindhoven

In 2014 om precies te zijn. Toen begon het horeca-avontuur voor Iris, Youri en David in de Schellensfabriek aan de Bleekweg. “We openden een perfect op de brouwerij aansluitend proeflokaal. “We begonnen zonder keuken. Met maar een paar tafels en stoelen en bouwlampen met kleurfilters. We sneden kaasblokjes op plankjes van de Action. Dat is nu wel anders. De Stadsbrouwerij is inmiddels een begrip in Eindhoven.”

 

De toiletten bij Luzt Foto: Gaavcontent

 

Zonder poespas

Na een tijdje begon het horecahart zich toch weer te roeren. Wat volgde waren nóg twee zaken. Stadbrouwerij 013 en De Albatros in Tilburg. Op 1 juni 2020 kwam daar Luzt bij. “Luzt is de perfecte balans tussen toegankelijkheid én de elegantie van een avondje uit”, zegt Iris. “Zonder al te veel poespas, maar vooral met veel gezelligheid. We willen mensen verrassen met onze kwaliteit in de gerechten en dranken, maar bovenal met onze gastvrijheid.”

 

Volle bak

“Sinds de opening was het volle bak bij Luzt. Nou ja, in die vier maanden dat we open waren dan. We zijn nog nooit helemaal echt open geweest dus, maar desalniettemin hebben wij prima kunnen draaien in die tijd. Doordat we zo positief zijn en kijken naar wat wél kan, kunnen we heel veel blijkt wel. Tijdens de lockdown zijn we met onze home-cooking zelfs op nummer 1 van Tripadvisor terecht gekomen! Daar ben ik heel erg trots op.”

 

Dankbaar

“Heerlijk om de dag te beginnen met een koffietje en dan even bijpraten met collega’s en sparren over nieuwe ideeën”, zegt Iris tenslotte. “Iedere dag is anders en elke dag is standaard te kort. Ik ben enorm dankbaar dat ik met zoveel fijne mensen mag samenwerken en dat ik al deze gave dingen mag doen. Iedere dag bruist van de creativiteit. Alles moet een feestje zijn, roepen wij hier dagelijks en dat is het ook echt!”