NIEUW! In de Silk Road lijn van 013

NIEUW! In de Silk Road lijn van 013

Silk Road

Maar liefst zeven keer per week arriveert er in Tilburg een goederentrein, helemaal vanuit de grote stad Chengdu, China. Maar liefst 12000 kilometer hiervandaan.

 

Tilburg Textielstad

De grond in Tilburg was vroeger nogal arm. Het landschap bestond uit zandvlaktes met heide. Om de grond te verrijken gingen steeds meer boeren schapen houden. De mest is erg vruchtbaar en zo kon men de heidegronden tot landbouwgrond maken.
Neveneffect: heel veel schapen, betekent automatisch ook heel veel wol! Zo werd bij de mensen thuis heel kleinschalig textiel geproduceerd met het wol van schapen. De Industriële Revolutie zorgde dat de dorpen wat dichter naar elkaar toe groeiden, en werd het kleinschalig produceren van textiel naar de grote fabrieken verplaatst: zo werd Tilburg een echte textielstad!

 

Logistiek knooppunt

Aan koning Willem I hebben we een nog verdere groei van Tilburg te danken. Hij wilde in het hele land een wegennetwerk aanleggen. De oude weg van Den Bosch naar Breda kwam door Tilburg te liggen en er kwamen ook al gauw plannen om hier een haven aan te leggen. Vanwege de crisis die toesloeg werden dit plan pas een eeuw later gerealiseerd. Door de aanleg van het spoor kreeg Tilburg definitief de rol van logistiek centrum en nu al helemaal!
Dat heeft alles te maken met het treinspoor van China naar het Westen, de Silk Road. Eeuwenlang was de zijderoute de belangrijkste verbinding tussen Oost en West, voor het vervoeren van de kostbare zijde. Ook andere luxeproducten zoals, satijn, porselein, diamanten, en zelfs olifanten en kamelen werden via de zijderoute vervoerd. Met de nieuwe Zijde Route ligt onze mooie stad Tilburg zelf op die route. Een trein die vanuit China aankomt in Tilburg, dat is de nieuwste realiteit waar we enorm trots op zijn!

 

Stop and smell the Yasmin. Fris door de tarwe, bloemig zoet van de jasmijn en hoppen en heerlijk dorstlessend door de thee. Voor de reiziger die de reis zélf als bestemming heeft.

Jasmijn begon haar reis in de Himalaya en haar naam komt uit het Perzisch en betekent ‘Geschenk van God’.

Drink dit geschenk als smaakvolle dorstlesser, maar let op; met haar 7,5 % brengt ze je snel haar hoge pieken.