Rob en zijn bierige plannen

Rob en zijn bierige plannen

Binnenkijken bij Stadsbrouwerij Eindhoven: ‘Er zitten nog heel veel speciaalbier-recepten in mijn hoofd’

 

Rob Bours Stadsbrouwerij Eindhoven
Foto: indebuurt

Menig bierliefhebber weet de weg naar Stadsbrouwerij Eindhoven inmiddels te vinden. In de oude Schellensfabriek aan de Dommel wordt iedere dag met een flinke dosis creativiteit, liefde en hop gewerkt aan vertrouwde én gewaagde bieren. Wij gingen kijken!

Blikbrouwen

Met zo’n achttien graden is het terras aan de Dommel al aardig gevuld. Bierbrouwer Rob Bours zit ons op te wachten in Café 100 Watt, het proeflokaal naast de brouwerij. Hij begint vol enthousiasme te vertellen: “Een jaar of zeven geleden ben ik gestart met bier brouwen. ‘Blikbrouwen’ was mijn allereerste ervaring. Gewoon vanuit huis met een kant-en-klare bierkit. Het bier smaakte voor geen meter! Al snel ben ik een cursus gaan volgen op een plek waar ik iedere week met mijn eigen brouwsel en recepten aan de slag kon. Ideaal!”

Een grote droom

“Een paar maanden later nam ik een kijkje bij een boekpresentatie van David Hendrich”, vertelt Rob verder. “Hij heeft het boek ‘Historische brouwerijen van Eindhoven’ geschreven. Zijn presentatie leek me wel wat: boeiend onderwerp, biertje erbij, dus prima vermaak.” Interessant was het zeker, want na de presentatie raakte Rob en David niet uitgepraat over hun grote droom: een eigen brouwerij.

Tekst loopt door onder de foto

Rob Bours
Foto: indebuurt

Genoeg ideeën

Tijd voor actie! Rob: “We hadden allebei wat mensen opgetrommeld en een paar weken later zaten we met een stuk of tien vrijwilligers bij elkaar voor een eerste vergadering. Aan bierliefhebbers en een flinke dosis lef was geen gebrek. Ook míjn hoofd zat bomvol ideeën over de ontwikkeling van nieuwe speciaalbieren. Al snel kwamen we iedere week samen en onze droom kreeg langzaam vorm. We gingen op zoek naar investeerders en een geschikte locatie. Dat werd de Schellensfabriek”

Een hoop liefde

“We zitten inmiddels alweer vier jaar op deze prachtige plek aan de Dommel, middenin het centrum”, zegt Rob. “Met een klein team runnen we de boel met veel liefde en passie. Dat klinkt misschien boring, maar het is echt onze kracht. We zijn altijd in beweging. Zo werkt dat ook met bierbrouwen: daar is een hoop liefde en creativiteit voor nodig.”

Tekst loopt door onder de foto

Rob Bours
Foto: indebuurt

Een creatief mens

“We hebben al meer dan honderd verschillende speciaalbieren gebrouwen. Ieder jaar brengen we ongeveer twintig nieuwe uit. Ik ben een creatief mens en er zitten nog heel wat recepten in mijn hoofd. Ook houd ik ervan om constant nieuwe combinaties te proberen. Laatst heb ik een eenvoudige American amber gebrouwen voor Goodhabbitz. Daar heb ik thee van colanoot, ginseng-pannax en rozebottel voor gebruikt.  Voor de zomer heb ik een limited edition met de naam Heatwave, gebrouwen met mango, rode pepers en tonkabonen.”

Tekst loopt door onder de foto

Rob Bours
Foto: indebuurt

Een flinke scheut lef

Gaat er dan nooit een probeersel mis? Rob. “Soms komt het voor dat het resultaat niet naar verwachting is, maar dat los ik dan op met een creativiteit. Vaak ontstaat er dan spontaan een hele nieuwe smaak.” Bij zo’n per ongeluk goed gelukt exemplaar hoort natuurlijk een pakkende naam. Rob: “We hebben al heel wat leuke bedacht, zoals Nutshake in a Nutshell, Non de Jus, Naar de Knoppen en Till Death do us Smoke. Tegenwoordig breng ik veel uurtjes door achter mijn laptop, maar het allerliefst sta ik in het brouwhuis zelf. Ik ben trots op wat we samen met het team hebben neergezet. Wij gaan nog wel even door met het maken van ‘Delightful Craft Beer’.” Cheers!

 

Bron: https://indebuurt.nl/eindhoven/wonen/binnenkijken-bij-stadsbrouwerij-eindhoven-er-zitten-nog-heel-veel-speciaalbier-recepten-in-mijn-hoofd~78065/